Naschoolse activiteiten voor kinderen met ADHD

Een schooldag vraagt veel van kinderen met ADHD – maar dat hoeft bij naschoolse activiteiten niet zo te zijn.

Je kind met ADHD kan juist door een goede keuze van activiteit en adequate ondersteuning gaan stralen!

Ook al is je kind op school geen uitblinker en laat het gedrag soms te wensen over… dat wil niet zeggen dat je kind buiten het klaslokaal geen winnaar kan zijn!

In dit artikel neem ik je mee in hoe je een goede keuze kunt maken in het naschoolse aanbod voor jouw kind.

Leer je kind kennen

Ten eerste is het van belang je kind te leren kennen. Kinderen met ADHD zijn divers. Sommige kinderen zijn hyperactief, en moeten echt hun energie kwijt. Sommige kinderen zijn meer onoplettend of dromerig. Anderen hebben problemen met sociale vaardigheden. En sommige kinderen zijn erg impulsief.

Activiteiten om te volgen

Er is niet een activiteit te benoemen die bij kinderen met ADHD succes verzekert. Maar er zijn wel activiteiten die meer kans hebben om tot positief resultaat bij jouw kind te leiden.

Let hierbij op de volgende punten:

  • Zoek activiteiten die individuele instructies aanbieden. Denk hierbij aan duiken, judo, tennis en vechtsporten. De meeste kinderen leren door rond te kijken en van elkaar. Maar veel kinderen met ADHD leren niet wanneer informatie in een groep wordt aangeboden. Deze kinderen hebben eerder de kans om te profiteren van een-op-één instructie.
  • Denk aan activiteiten die betrekking hebben op bewegen zoals zwemmen. Kinderen met ADHD, vooral jongens, hebben de voorkeur aan activiteiten die veel beweging omvatten. Ze profiteren van lichamelijke inspanning.
  • Zoek activiteiten met een unieke focus. Voorbeelden hiervan zijn boogschieten, zwemmen en rennen, fotograferen. Focussen op minder dingen maakt het gemakkelijker voor kinderen die worstelen met hyperactiviteit en onoplettendheid om zich ergens op te concentreren.
  • Probeer zeer gestructureerde activiteiten die tevens de zelfbeheersing bevorderen. Vechtsporten zijn een uitstekende activiteit voor kinderen met ADHD omdat ze steeds meer fysieke controle ontwikkelen door oefening en zelfdiscipline.
  • Ga op zoek naar activiteiten die resulteren in tastbare beloningen. Denk hierbij aan tuinier-activiteiten. Met tuinieren maak je de tuin weer netjes, je kind ziet resultaat en je kind is fysiek bezig.  Maar ook dienstverlenende activiteiten kunnen je kind positief ondersteunen in het opbouwen van meer zelfvertrouwen. Het helpen van anderen zorgt er immers voor dat de kinderen zich goed gaan voelen.

Voorzichtigheid geboden met de volgende activiteiten

“juiste” na-schoolse activiteiten kunnen helpen bij het opbouwen van zelfbeeld, zelfbeheersing  en een rustig gevoel geven bij kinderen met ADHD. Maar de ‘verkeerde’ mensen kunnen het tegenovergestelde doen. En terwijl elk kind met ADHD anders reageert, zullen bepaalde activiteiten waarschijnlijk een grotere uitdaging vormen dan anderen. Maar dat wil niet te zeggen dat je deze activiteiten moet uitsluiten.

Activiteiten die zeer moeilijk zijn voor sommige kinderen met ADHD, kunnen minder lastig zijn voor andere kinderen met ADHD. Het is afhankelijk van de mate van ondersteuning die je kind nodig heeft, de mate van zelfbeheersing als ook het ontwikkelingsniveau en leeftijd van je kind.

Denk hierbij aan de volgende activiteiten:

  • Activiteiten die veel tijd in beslag nemen zoals teamsporten. Met name wanneer de kinderen zich in een positie bevinden waar ze zich niet veel kunnen veroorloven. Als je kinderen met ADHD op een speelveld ziet, dan zijn dat de kinderen die vaak andere dingen aan het doen zijn, gras aan het plukken, ronddraaien en andere kinderen afleiden. Je kunt ervan uitgaan dat activiteiten waar kinderen veel stil moeten staan, luisteren en op de beurt wachten dan ook lastig zijn voor deze kinderen.
  • Activiteiten die goede motorische vaardigheden vereisen.Bij sommige kinderen met ADHD zijn sommige delen van de hersenen minder ontwikkeld en dat zijn met name die delen welke betrokken zijn bij het beheersen van motorische activiteiten. Daarom kunnen activiteiten zoals schilderen en puzzelen frustrerend zijn voor sommige kinderen met ADHD.

Strategieën voor succes

Voor kinderen met ADHD hangt het succes van naschoolse activiteiten niet alleen af ​​van de gekozen activiteit, maar ook van de omstandigheden waaronder die activiteit wordt uitgevoerd. Hier zijn tips hoe je als ouder je kind kunt ondersteunen:

  • Geef je kind de tools die hij of zij nodig heeft om te slagen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat de medicatie tijdens de schooldag wordt voortgezet.
  • Ken de coach of instructeur. Het succes van een kind kan afhangen van hoe ervaren, volwassen en flexibel de instructeur is. Vaak worden de naschoolse activiteiten geleid door mensen die niet zo goed opgeleid zijn, geen pedagogische achtergrond hebben zoals docenten. Bespreek dan ook het gedrag van je kind met de instructeur en  bespreek op welke wijze ze het beste kunnen reageren op de unieke behoeften van jouw kind. Meisjes met ADHD zijn vaak onoplettend. Voor de instructeur wellicht handig om te weten dat je dochter moeite heeft om haar aandacht er lange tijd bij te houden.
  • Breng je kind op de hoogte van hun naschoolse activiteiten. Maak een weekschema om verrassingen te vermijden.
  • Respecteer de vermoeidheid van je kind. Aan het einde van de schooldag zijn kinderen met ADHD vaak mentaal vermoeid.Let op voor een overdaad aan activiteiten.

 

Lees meer gerelateerde artikelen