Angsten

Ieder kind ervaart angsten. Dit is normaal en het hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Kinderen van ongeveer één jaar zijn bijvoorbeeld vaak bang voor vreemden, veel kleuters zijn angstig in het donker. Kinderen kunnen ook wat angstig zijn als ze een nare gebeurtenis hebben gezien of meegemaakt. Denk maar aan een ziekenhuisopname, het overlijden van een dierbaar persoon of huisdier, maar ook aan pestervaringen. Als ouder probeer je je kind in dergelijke situaties gerust te stellen en te begeleiden; vaak helpt dit uitstekend om de angsten te verminderen.

Jij kunt jouw kind helpen

Soms blijven kinderen te lang last houden van angsten, ze ‘groeien er niet overheen’. Ze kunnen bijvoorbeeld buitengewoon angstig zijn als papa of mama even weggaat. Of ze durven echt niet naar school of naar de tandarts. Als je je hierover zorgen maakt, ondersteunen we je graag om je op weg te helpen je kind te begeleiden. We nodigen je graag uit op onze praktijk: één of twee gesprekken (eventueel in aanwezigheid van je kind) kunnen voor jou als ouder al verhelderend werken om de angsten bij je kind te helpen verminderen.

Angsten behandelen

Als de angsten niet meer realistisch zijn en ze de verdere ontwikkeling van je kind in de weg staan, dan is ingrijpen nodig. In dergelijke situaties kan Educadora je kind en jullie als ouders de juiste begeleiding bieden. Afhankelijk van de soort angsten, het ontstaan van de angsten en de belemmering hiervan in het functioneren van je kind, bekijken we welke behandeling het beste bij je kind en bij jullie als gezin zal aansluiten.

Behandelmethoden

Heeft je kind last van bijvoorbeeld angstdromen of problemen met slapen? Is hij bang in het donker of heeft hij verlatingsangst? Lees dan hieronder meer over de behandelmogelijkheden die we bieden: