Wat zijn executieve functies?

Over executieve functies

De executieve functies van de hersenen zijn belast met de zorg om dingen gedaan te krijgen van de planning. Wanneer kinderen problemen hebben met executieve functies dan is dat een enorme uitdaging. Immers elke taak vraagt om planning, organisatie, geheugen, time management en flexibel denken.

Hoe meer je weet over de uitdagingen, hoe beter je in staat bent om je kind vaardigheden aan te leren om om te gaan met de problemen.

Wat zijn executieve functies?

Executief functioneren wordt niet beschouwd als een beperking. Het zijn zwakke plekken in een belangrijke reeks van mentale vaardigheden. En ze lijken vaak voor te komen bij kinderen met leer- en aandachtsproblemen.

Wat zijn executieve functies?

Hoe beïnvloeden executieve functies het leren en het dagelijks leven? Executieve functies bestaan ​​uit verschillende mentale vaardigheden die helpen de hersenen om binnengekomen informatie te organiseren en erna te handelen. Deze vaardigheden stellen mensen in staat om te plannen, organiseren, dingen te herinneren, prioriteren, aandacht te besteden aan de taken.

Executieve functies helpen mensen om informatie en ervaringen uit het verleden te gebruiken om de huidige problemen op te lossen. Als je kind problemen ervaart in de executieve functies dan kan elke taak die een beroep doet op deze vaardigheden een uitdaging zijn. Dat kan onder meer zijn het maken van huiswerk.

Problemen met executieve functies zie je terug op de volgende uitvoerende gebieden:

 • Tijdmanagment
 • Plannen maken
 • Zorgen dat de taak op tijd af is
 • Multitasken
 • Gebruik maken van eerder geleerde informatie om problemen op te lossen
 • Ideeën analyseren

 

Hoe werken de executieve functies?

Een andere manier om de problemen van je kind te begrijpen is om te zien hoe het proces van het executief functioneren werkt.

Hier is een voorbeeld van hoe het proces werkt, onderverdeeld in zes stappen:

 1. Analyseren van een taak. Erachter te komen wat er gedaan moet worden.
 2. Plan: Hoe de taak te verwerken of organiseren?
 3. Breek het plan op in een aantal stappen.
 4. Ga na hoeveel tijd nodig is om het plan uit te voeren.
 5. Maak aanpassingen als dat nodig is.
 6. Eindig de taak in de toegestane tijd.

Als je kind zwakke uitvoerende vaardigheden heeft, kan het uitvoeren van zelfs een eenvoudige taak een uitdaging zijn. Het herinneren van een bepaald woord kan zo groot zijn als een planning maken voor morgen.